Κυριακή 19 Απριλίου 2009

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ


Και για το λόγου το αληθές

4 σχόλια:

Σταλιά: :Stalia είπε...

Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ.ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!

ΑΠΛΑ, ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΠΟΛΛΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ ΡΙΧΝΟΥΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΠΑΣΗΣ ΦΥΣΕΩΣ ΜΕΣ ΣΤΟΥΣ ΚΑΔΟΥΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΤΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ,ΣΕ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ,ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ,ΤΗΛΕΟΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΙΣΤΕ ΤΟΝ ΟΤΙ ΟΝΤΩΣ ΒΟΗΘΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΝΤΑΣ. ΕΞΗΓΕΙΣΤΕ ΤΟΥ ΤΟ ΠΩΣ!ΞΕΚΙΝΕΙΣΤΕ ΑΠΟ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ!
ΜΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ.

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ!

ΚΑΙ ΒΑΛΤΕ ΚΑΔΟΥΣ ΠΑΝΤΟΥ,ΑΝΥΠΟΜΟΝΟΥΜΕ!

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ:-)

Σταλιά: :Stalia είπε...

Ο δεκάλογος της σωστής ανακύκλωσης

Χρόνο με τον χρόνο οι Ελληνες ευαισθητοποιούνται όλο και περισσότερο στο θέμα της ανακύκλωσης. Τα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά. Οσον αφορά τις ποσότητες των αποβλήτων συσκευασίας που αξιοποιήθηκαν το 2008, σημείωσαν σημαντική αύξηση της τάξης του 21% σε σχέση με το 2007 και ανήλθαν σε 415.844 τόνους, ενώ ειδικά οι ποσότητες από τους μπλε κάδους που αξιοποιήθηκαν σημείωσαν αύξηση κατά 73%. Επίσης, ανακυκλώθηκαν και 56.512 τόνοι χαρτιού εντύπων.

Τι πετάμε στους μπλε κάδους
Υπάρχουν, ωστόσο, μεγάλες ποσότητες αποβλήτων, που καταλήγουν στους μπλε κάδους, αν και δεν είναι από τα ανακυκλώσιμα είδη. Τι πετάμε, λοιπόν, στους μπλε κάδους;

Χαρτιά, όπως λογαριασμούς, εφημερίδες, βιβλία, φακέλους, περιοδικά, ακόμη και αυτά με γυαλιστερές σελίδες, κουτιά από τσιγάρα.

Δεν πετάμε τα μικρά χαρτάκια, όπως εισιτήρια και σκισμένες σελίδες, καθώς η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης δεν έχει φροντίσει για την ανακύκλωσή τους. Επίσης, δεν πετάμε χρησιμοποιημένες χαρτοπετσέτες και χαρτομάντιλα.

Αλουμινένιες συσκευασίες, όπως κουτάκια από αναψυκτικά και μπίρες, κονσέρβες, αλουμινένια μπολ και μεταλλικά ταψάκια μίας χρήσης, μεταλλικά αντικείμενα γραφείου, παλιά κλειδιά.

Γυαλί, όπως μπουκάλια από ποτά, αρώματα, χυμούς, βαζάκια από τρόφιμα.

Πλαστικά, όπως συσκευασίες από αναψυκτικά, λάδι, αποσμητικά, απορρυπαντικά, τα νάιλον από το πακέτο των τσιγάρων, το φιλμ περιτυλίγματος από τα τρόφιμα ή τα έντυπα, τα πλαστικά από τα συσκευασμένα είδη διατροφής, κεσεδάκια από γιαούρτι, σακουλάκια από ρύζι ή μακαρόνια, σακούλες από το απορρυπαντικό πλυντηρίου, παλιά γάντια κουζίνας, σπασμένες κρεμάστρες και κουτάλες, πλαστικά εργαλεία γραφείου, θήκες από CD, παλιές κασέτες.

Ξύλο, όπως οδοντογλυφίδες, ξύλινα εργαλεία, κρεμάστρες ρούχων, κουτιά από δώρα.

Στους μπλε κάδους δεν πετάμε τα υλικά άλλων συστημάτων ανακύκλωσης, όπως μπαταρίες, ηλεκτρικές συσκευές, λάδια και λάστιχα αυτοκινήτων, οικοδομικά υλικά ούτε τις βιοδιασπώμενες σακούλες.

Δέκα Συμβουλές για σωστή ανακύκλωση
Οσοι ασχολούνται με την ανακύκλωση έχουν πολλά να πουν για τον τρόπο που πρέπει να ενεργούν οι ευαισθητοποιημένοι πολίτες. Ωστόσο, δεν είναι πάντα εφικτό, γιατί πολλοί μπορεί να θεωρήσουν υπερβολικές τις... απαιτήσεις αυτές. Εμείς, πάντως, θα τις αναφέρουμε.

1. Δεν πρέπει να βάζουμε όλα τα υλικά μαζί, δηλαδή όχι την εφημερίδα μαζί με το γυάλινο μπουκάλι και το αλουμινόχαρτο, αλλά κάθε είδος χωριστά. Ακόμη και στους φακέλους για εύθραυστα αντικείμενα, που έχουν επένδυση με φουσκαλίτσες αέρα, είναι προτιμότερο να διαχωρίζουμε το χαρτί από το πλαστικό πριν το ρίξουμε στον κάδο. Επίσης, να μην σκίζουμε τα χαρτιά σε μικρά κομμάτια, γιατί το σύστημα που λειτουργεί στη χώρα μας δεν επιτρέπει την ανακύκλωσή τους.
2. Δεν πρέπει να τα τοποθετούμε σε σφιχτοδεμένες σακούλες, αλλά να πετάμε τα αντικείμενα απευθείας στον μπλε κάδο, όταν υπάρχει χώρος και δεν είναι γεμάτος. Αν πάλι χρησιμοποιήσουμε σακούλα, να μην τη δένουμε σφιχτά ή καλύτερα να την αφήνουμε ανοιχτή, για να μην δυσκολεύουμε περισσότερο τους εργαζομένους στη διαδικασία διαλογής. Επίσης, καλό είναι να αφαιρούμε τα καπάκια από τα γυάλινα μπουκάλια, ενώ όταν διαθέτουν μεταλλικά καπάκια, πρέπει να βγαίνουν για να διευκολύνεται ο διαχωρισμός των υλικών.
3. Δεν πρέπει να πετάμε υλικά από άλλα συστήματα ανακύκλωσης ούτε τρόφιμα, ρούχα, αποτσίγαρα και βιοδιασπώμενες σακούλες.
4. Δεν πρέπει να πετάμε τις συσκευασίες τροφίμων με υπολείμματα τροφών, γιατί αυξάνεται το μικροβιακό φορτίο, καθώς οι μπλε κάδοι δεν αδειάζονται κάθε μέρα. Οι συσκευασίες πρέπει να είναι άδειες από τροφές, λάδια και υγρά. Μάλιστα, καλό είναι οι συσκευασίες αυτές να πλένονται πριν πεταχτούν στον μπλε κάδο.
5. Δεν πρέπει να ρίχνουμε ογκώδη αντικείμενα στους κάδους. Αν πρέπει να πετάξουμε μεγάλα χαρτόκουτα καλό είναι να τα διπλώνουμε για να μην πιάνουν πολύ χώρο. Επίσης, πρέπει να συμπιέζουμε τα πλαστικά μπουκάλια του νερού και των αναψυκτικών.
6. Δεν πρέπει να πετάμε επικίνδυνα αντικείμενα, όπως τζάμια ή σπασμένους καθρέφτες, γιατί μπορεί να κινδυνεύσουν οι εργαζόμενοι που κάνουν τη διαλογή των υλικών με τα χέρια τους.
7. Δεν πρέπει να αδιαφορούμε για τα υλικά με τα οποία είναι φτιαγμένα αντικείμενα που χρησιμοποιούμε καθημερινά και τα πετάμε. Τέτοια είναι τα πλαστικά και χάρτινα ποτήρια μίας χρήσης του νερού και του καφέ, τα πλαστικά μαχαιροπήρουνα, τα οποία μπορούν να ανακυκλωθούν.
8. Δεν πρέπει να αδιαφορούμε για τις συσκευασίες των προϊόντων που αγοράζουμε. Με το σκεπτικό αυτό, είναι καλύτερα να προτιμάμε είδη που έχουν μικρές συσκευασίες φιλικές προς το περιβάλλον, κάτι που αναφέρεται έτσι κι αλλιώς πάνω στο κουτί.
9. Δεν πρέπει να προτιμάμε τις συσκευασίες της μίας χρήσης, όταν το ίδιο προϊόν κυκλοφορεί και με συσκευασία που επιστρέφεται.
10. Δεν πρέπει να συσσωρεύονται στο σπίτι, αλλά να τα μεταφέρετε λίγα λίγα στους μπλε κάδους, γιατί διαφορετικά δεν αποκλείεται να βαρεθείτε και να τα πετάξετε στα σκουπίδια.

Κι αν δεν μπορείτε να ακολουθήσετε επακριβώς τον δεκάλογο που μόλις παρουσιάσαμε, τουλάχιστον συνεχίστε να ανακυκλώνετε, όπως μπορείτε. Είναι προτιμότερο από το να πετάγονται στους απλούς κάδους απορριμμάτων χιλιάδες τόνοι ανακυκλώσιμων ειδών και να μην καταλήγουν στις χωματερές...

(Πηγή: «Κέρδος»)

Unknown είπε...

ωραια και καλη η ανακυκλωση. αλλα τωρα τα σκουπιδια ειναι βουνα στους δρομους του πυργου. τι θα κανετε γι αυτο; προσωρινη λυση δεν υπαρχει. παρτε επιτελους μια αποφαση.η βιτρινα της πολης ξεκινα με την καθαριοτητα. οσον αφορα εμενα ....ειδη δυο τεραστιες σακουλες σκουπιδιων μου κανουν παρεα στο μπαλκονι.....δεν τις εχω κατεβασει ακομα.....αλλα ως ποτε;
μακαρι βεβαια να το εκαναν κι αλλοι αυτο.....

elgreco79 είπε...

Αγαπητέ city of Pyrgos το παράπονο σου είναι απολύτος δικαιολογημένο.
Θα σε παραπέμψω όμως στις σημερινές δηλώσεις του Δήμαρχου Πύργου για να δεις οτι πραγματικά γινεται πολύ μεγάλη προσπάθεια να λυθεί αυτο το πρόβλημα που για χρόνια ταλαιπωρεί τον δήμο και πιστεύω να σε καλύψω.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΥΡΓΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
08/05/09

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΥΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Χθες, ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Νάκος, πρόεδρος της τριμερούς εξ υπουργών Επιτροπής για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων στη χώρα μας, υπέγραψε την πίστωση που ζήτησε το Δημοτικό Συμβούλιο Πύργου ύψους 1.200.000 για την αγορά και εγκατάσταση του μηχανολογικού εξοπλισμού δεματοποίησης των απορριμμάτων των δήμων Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας. Την ερχόμενη εβδομάδα το Δ.Σ. θα ορίσει το χώρο όπου θα εγκατασταθεί ο δεματοποιητής. Για πρώτη φορά στην ιστορία του δήμου, η διαχείριση των απορριμμάτων, έστω και ως προσωρινή λύση, δεν αντιμετωπίζεται με την δημιουργία μιας ακόμη χωματερής αλλά με μια μέθοδο, τη μόνη προσωρινή μέθοδο με υγειονομικές προδιαγραφές και περιβαλλοντικούς όρους, που δεν ρυπαίνει.
Ήδη υποβάλλουμε μελέτη και αίτημα για την χρηματοδότηση της αποκατάστασης του ΧΑΔΑ στην Αγκινάρα.
Ζητούμε κατανόηση από τους πολίτες για τις άσχημες συνθήκες των τελευταίων ημερών. Μέχρι την εγκατάσταση και την έναρξη λειτουργίας του δεματοποιητή, δηλαδή για χρονικό διάστημα 1-2 μηνών θα αντιμετωπίσουμε με αποφασιστικότητα την κατάσταση ανάγκης που έχει δημιουργηθεί. Στην κατεύθυνση αυτή ζητάμε τη συμπαράσταση, τη συνεργασία και την ανοχή όλων, φορέων δημόσιας εξουσίας και πολιτών. Όλοι καταλαβαίνουν ότι για το αδιέξοδο που δημιουργήθηκε δεν ευθύνεται η παρούσα δημοτική αρχή αλλά η απουσία πολιτικής, η αναποφασιστικότητα , η ατολμία και ο φόβος του πολιτικού κόστους σε όσους διαχειρίστηκαν τα κοινά τις προηγούμενες δεκαετίες. Το ίδιο αδιέξοδο αντιμετωπίζουν σχεδόν οι μισοί δήμοι της χώρας. Ο δήμος Πύργου πρωτοστατεί στον αγώνα του Συνδέσμου των δήμων του νομού Ηλείας για την δημιουργία εργοστασίου ενεργειακής αξιοποίησης για την διαχείριση των στερεών αποβλήτων. Η Πολιτεία πρέπει να καταλάβει ότι η Ηλεία δεν μπορεί να περιμένει άλλο. Το μέλλον δεν περιμένει ποτέ. Στην Ηλεία το κράτος χρωστάει. Το εργοστάσιο ενεργειακής αξιοποίησης και ο ΧΥΤΗ είναι το πρώτο χρέος που πρέπει να εξοφληθεί.